Nettitohtori on tyytyväinen!

Pikaohjeet palvelun käyttämiseksi

Perusasiat hallussa ja nyt vain lyhyesti faktoja pöytään?

Hieno juttu! Mennään lyhyemmän kaavan mukaan. Tässä tärkeimmät tiivistetyssä paketissa, jota kertoessa oletan, että olet jo saanut tilausvahvistuksen webhotellipalvelusta ja sinulla on jo kokemusta vähintään perusasioista, kuten FTP- ja webmail-ohjelmien käytöstä ja sähköpostien lukemisesta.

Jos haluat, että mennään 'kädestä pitäen', ole hyvä ja valitse ohjesivuilta yksityiskohtaisempi kysymys.

Verkko-osoitteiden rekisteröinti tai siirto

EdelleenohjausMikäli olet valinnut, että me rekisteröimme verkko-osoitteen, suoritamme sen yleensä välittömästi, eikä sinulta vaadita toimenpiteitä. Siirtämiseen tarvitsemme kuitenkin valtuutusavaimen tai Auth-ID:n, jonka oletettavasti olet jo toimittanut. Jos kuitenkin haluat valitsit tilauksesi yhteydessä hallitsevasi ja rekisteröiväsi tai siirtäväsi verkko-osoitteesi itse, sinun tulee muuttaa vielä verkko-osoitteiden nimipalvelintiedot vastaamaan palvelimiamme.

Löydät nimipalvelimet sähköpostitse (tai kirjeitse) saamastasi ohjeviestistä joka on otsikoitu nimellä "Verkko-osoite on liitetty tunnukseenne". Tarvittaessa voit tiedustella nimipalvelimia myös asiakaspalvelustamme.

Nimipalvelintietojen päivittymiseen voi mennä muutamasta tunnista vuorokauteen, mutta voit käyttää kotisivutilaasi jo aliverkkotunnusmuotoisella osoitteella, esim. 'http://omadomainisi.com.nettihotelli.fi' tai 'http://omadomainisi.com.nettihotelli.com' (riippuen mille palvelinlaitteelle sivustosi on sijoitettu - tarkempi osoite mainitaan saamassasi ohjeviestissä).

Hallintapaneelin käyttö

HallintaNettihotellin kaikkiin webhotellipaketteihin kuuluu palvelinkohtainen hallintapaneeli, johon voit kirjautua käyttämällä sähköpostitse saamaasi pääkäyttäjätunnusta ja siihen liitettyä salasanaa. Hallintapaneelit löytyvät palvelinkohtaisesti seuraavista osoitteista:Palvelin, jolla sivusi sijaitsevat, on ilmoitettu palvelun avauksen yhteydessä saamassasi tervetulokirjeessä.

Huom!Mikäli jostakin syystä kirjautuminen ei onnistu tai hallintapaneelin kirjautumissivu ei edes avaudu, tarkistathan myös että palomuuristasi on avattu portti 8443. Hallintapaneelimme käyttää kyseistä porttia ja edellyttää toimiakseen, että se on auki.

Kotisivujen siirtäminen

Kotisivujen siirtäminen palvelimelle tapahtuu ensisijaisesti FTP-yhteydellä sen palvelimen FTP-osoitteeseen, jossa sivusi sijaitsevat:

server1: ftp.nettihotelli.fi
server2: ftp2.nettihotelli.fi
server3: ftp3.nettihotelli.fi
server4: ftp4.nettihotelli.fi

server5: ftp5.nettihotelli.fi
server6: ftp6.nettihotelli.fi
server7: ftp7.nettihotelli.fi
server8: ftp8.nettihotelli.fi

server9: ftp9.nettihotelli.fi
server10: ftp10.nettihotelli.fi
server11: ftp11.nettihotelli.fi
server12: ftp12.nettihotelli.fi


Vaihtoehtoisesti voit käyttää osoitteena omaan domainiisi perustuvaa muotoa ftp.omadomain.com. FTP-palvelimen portti on aina 21. FTP-käyttäjätunnuksesi ja salasanasi on toimitettu sinulle tilauksesi yhteydessä saapuneessa kirjeessä (sähköpostitse tai laskun mukana). Kotisivut sijoitetaan kotisivuhakemistosta löytyvään httpdocs -hakemistoon ja etusivun tiedostonimi nimetään muotoon index.html (tai esimerkiksi index.php tai index.shtml), aina pienillä kirjaimilla kirjoitettuna.

Huom!Mikäli kuitenkin tarvitset esimerkiksi SSH-yhteyttä, asiakaspalvelumme kautta on pyydettävissä omaan kotisivutilaan rajattu shell-yhteys ilman lisämaksua. Tällöin voit käyttää tiedonsiirtoon myös suojattua SCP-yhteyttä portin 22 kautta.

Jos haluat käyttää suojattua yhteyttä, voit siirtää tiedostoja myös hallintapaneelin kautta. Kirjauduttuasi hallintapaneeliin tiedonsiirto löytyy kohdasta 'Tiedostot'.

Huom!Tarkista myös aina sivuja siirtäessäsi, että käytät FTP-ohjelmassa tai hallintapaneelin siirtotoiminnossa samaa merkistökoodausta kuin millä sivusi on luotu. Yleisin kotimainen merkistökoodaus on ISO-8859-1, mutta esimerkiksi monissa Mac-ympäristöissä se voi olla myös UFT-8. Mikäli esimerkiksi ääkköset eivät näy siirtämilläsi sivuilla oikein, vika johtuu väärästä merkistökoodauksesta. Katso tällöin lisäohjeet asian korjaamiseksi tästä.

Sähköpostitunnusten luominen ja hallinta

SähköpostilaatikkoTilaamaasi webhotellipakettiin kuuluu mahdollisuus luoda sähköpostitunnuksia, joihin voi liittää sähköpostilaatikoita, edelleenohjauksia tai sähköpostiryhmiä. Sähköpostitunnukset sekä niihin liittyvät sähköpostikäyttäjät tulee kuitenkin luoda ennen niiden käyttöönottoa. Luominen tapahtuu hallintapaneelin kautta kohdassa 'Sähköpostitilit', jonka jälkeen voit lisätä uuden sähköpostitunnuksen valitsemalla 'Luo uusi sähköpostitili'.

Luomisen jälkeen itse sähköpostitunnusta ja sen ominaisuuksia voi hallita samasta valikosta. Sivulla voit mm. lisätä edelleenohjauksia lomavastaajia tai ottaa käyttöön postituslistan. Suosittelemme kuitenkin lämpimästi tutustumaan laajempaan sähköpostiohjeistoomme.

Sähköpostien lukeminen

Luodut sähköpostit voidaan lukea joko Nettihotellin webmail-sovelluksen kautta tai POP3- tai IMAP-protokollaa tukevalla sähköpostiohjelmalla (esim. Outlook Express tai Windows Mail).

Webmail:

  • Löytyy SSL-suojattuna palvelinkohtaisesta osoitteesta:     (tai vaihtoehtoisesti SSL-suojaamattomana http://webmail.omadomainisi.com)

  • Kirjaudu käyttämällä käyttäjätunnuksena koko sähköpostiosoitettasi (esimerkiksi - ei pelkkä etunimi.sukunimi) sekä siihen liitettyä salasanaasi

  • Salasanan vaihtaminen webmailissaSähköpostilaatikon salasanan vaihtaminen onnistuu näppärästi myös webmailin kautta sisäänkirjautumisen jälkeen kohdassa 'Muut' -> 'Omat tietoni' -> 'Salasana'.

POP3 / IMAP:

  • Suosittelemme käyttämään vain POP3-yhteyttä ja määrittämään asetukset siten, että sähköpostia lukiessa palvelimen sähköpostilaatikko tyhjennetään samalla

  • Saapuvan sähköpostin palvelin on palvelinkohtaisesti: 

server1: mail.nettihotelli.fi
server2: mail2.nettihotelli.fi
server3: mail3.nettihotelli.fi
server4: mail4.nettihotelli.fi

server5: mail5.nettihotelli.fi
server6: mail6.nettihotelli.fi
server7: mail7.nettihotelli.fi
server8: mail8.nettihotelli.fi

server9: mail9.nettihotelli.fi
server10: mail10.nettihotelli.fi
server11: mail11.nettihotelli.fi
server12: mail12.nettihotelli.fi


     (tai vaihtoehtoisesti omaan domainiisi perustuvana mail.omadomainisi.com)

  • Lähtevän sähköpostin palvelin on Internet-yhteydentarjoamasi tarjoama SMTP-palvelin. (Vaihtoehtoisesti voit käyttää myös meidän autentikoivaa SMTP-palvelintamme).

  • Määritä myös sähköpostiohjelman käyttäjätunnukseksi koko sähköpostiosoite (esimerkiksi - ei pelkkä etunimi.sukunimi). 

Palvelinpohjaiset ohjelmointikielet

PHP 5.3Mikäli asennat kotisivutilaan palvelinpohjaisilla ohjelmointikielillä toteutettuja www-sovelluksia, huomaa seuraavaa:

  • CGI-skriptit (Perl ja Python) sijoitetaan cgi-bin -nimiseen alihakemistoon kotihakemistossanne. Tämä hakemisto on luotu jo valmiiksi. Skriptit tulee nimetä .cgi tai .pl -päätteisiksi. Lisäksi niille tulee antaa riittävät ajo-oikeudet chmod-komennolla (mutta kuitenkin tietoturvasyistä mahdollisimman rajalliset).

  • PHP-skriptit voidaan ajaa httpdocs -kotisivuhakemistossanne. Tiedostot tulee nimetä .php -päätteisiksi. PHP:n tiedostojenkäsittely tapahtuu kunkin asiakkaan FTP-tunnuksella. Tietoturvasyistä PHP-ohjelmissa postitettujen lomakkeiden, URL-parametrien tai evästeiden kautta välitetyt muuttujat tulee määritellä noudettavaksi erikseen komennolla $muuttujannimi = $_REQUEST['muuttujannimi']; jokaisen PHP-ohjelman alussa, tai muuten muuttujien sisältöä ei välitetä eteenpäin.

Tietokannat

TietokantatukiMikäli tilaamaasi webhotellipakettiin kuuluu myös tietokantatuki, halutun niminen tietokanta tulee ensin luoda ennen sen käyttöönottoa. Voit määritellä verkko-osoitteen yhteyteen verkko-osoitepakettiinne kuuluvan määrän tietokantoja ja nimetä ne vapaasti. Voit myös valita tietokannan tyypiksi joko MySQL tai PostgreSQL.

Tietokantojen luominen tapahtuu hallintapaneelissa kohdassa 'Kotisivutila & verkkotunnukset' -> 'Tietokannat' -> 'Lisää uusi tietokanta'. Luonnin yhteydessä tietokannalle määritellään myös käyttäjä jonka avulla yhteyden muodostaminen tietokantaan tapahtuu. Myös tietokantojen muokkaaminen onnistuu samasta paikasta löytyvillä phpMyAdmin- ja phpPgAdmin -ohjelmistoilla klikkaamalla 'Muokkaa' -linkkiä. Tarkemmat ohjeet tietokantojen luomiseksi ja tietokantasisällön siirtämiseksi löydät täältä.

Hakemistojen htaccess-salasanasuojaus

Mikäli osa kotisivuhakemiston alihakemistoista (esimerkiksi Intranet-sivut) halutaan salasanasuojata, voit lisätä htaccess-suojauksen näppärästi hallintapaneelista 'Kotisivutila & verkkotunnukset' -> 'Näytä lisäasetukset' -> 'Salasanasuojatut hakemistot' -> 'Lisää uusi salasanasuojattu hakemisto'. Tämän jälkeen voit luoda salasanasuojattuun hakemistoon haluamanne määrän käyttäjätunnuksia klikkaamalla ensin hakemiston nimeä ja valitsemalla 'Lisää uusi käyttäjätunnus'.

Huom!Mikäli saat virheilmoituksen 'Virhe 500 - Internal Server Error' avatessasi uuden salasanasuojatun hakemiston huomaathan, että luonnin jälkeen kuluu noin 5 minuuttia, ennen kuin salasanasuojattu hakemisto alkaa toimia palvelimellamme.

WWW-käyttäjätilastot

WWW-tilastotJokaiseen Nettihotellin webhotellipakettiin (poislukien Edelleenohjauspalvelu, joka ei sisällä levytilaa) kuuluu vakiona näppärä WWW-käyttäjätilastointi (Awstats). Tilastot löytyvät osoitteesta http://www.omaosoitteesi.com/webstat tai hallintapaneelin kautta.

Kysy! Nettitohtori vastaa!Tilastot astuvat voimaan yleensä noin vuorokauden sisällä verkko-osoitteen siirrosta. Oletusarvoisesti tilastot kysyvät käyttäjätunnusta ja salasanaa, jotka ovat identtiset edellä mainittujen, verkko-osoitteeseen liitettyjen FTP-käyttäjätunnuksen ja salasanan kanssa.

Tilastosivulta näette mm. sivuston käyttäjämäärät kuukausittain ja päivittäin. Uniikit käyttäjämäärät tarkoittavat sivustonne yksittäisiä käyttäjiä. Lisäksi tilastosivun alalaidan kohdat 'Sivuille saavuttu osoitteesta' ja 'Hakulauseet' sekä 'Hakusanat' tarjoavat hyödyllistä tietoa siitä, mistä hakukoneista ja ulkopuolisista linkeistä ja mitä erilaisia hakusanoja käyttäen sivustollenne on päästy. Näitä tietoja voidaan käyttää hyväksi esimerkiksi hakukoneoptimoinnissa tai vertailtaessa erilaisten nettihakupalveluiden kannattavuutta.

Siinä tärkeimmät! Mikäli sinulla on lisää kysyttävää, ole hyvä ja palaa takaisin ja tutustu ohjealueen muihin kohtiin - tai mikäli et löydä vastausta kysymykseesi, ota yhteyttä asiakaspalveluun. Neiti Nettitohtori kiittää ja kumartaa!

Takaisin